Karácsonyra kaptam egy Szamos kurzust - Eper trüffel haladó tanfolyam. A múlt hétvégén voltam, nagyon-nagyon jól éreztem magam. Más volt sok tekintetben az előző kurzushoz képest, pl. érdekesség, hogy 4 fő mehetett, mivel nem fértünk volna el többen. Ugyanis a Szamos cukrászda végében alakítottak ki egy látvány konyhát, üvegfal mögött, éppen négyen elfértünk. Sok apró fogást, trükköt megtanultunk Andortól, a cukrász tanító MESTER-től, jó humorérzékkel segített át bennünket a bonbon készítés nehézségein. Én voltam a legkezdőbb (hiszen nem voltam a kezdő órán), de azért belejöttem (valamennyire, persze van még mit gyakorolnom). A család és az ismerőseim is nagyon elégedettek voltak a kóstolóval, így arra gondoltam, hátha megy ez egyedül is (kicsit elhamarkodott gondolat volt). Hát most elhoztam a receptet, amit ezen a hétvégén próbáltam előadni, de csak próbáltam.
Íme a recept:
Hozzávalók:
220 gr tejszín
440 gr fehér csokoládé pasztilla
55 gr vodka
15 gr eper paszta
10 gr eper por (liofilizált)
citrom paszta, héj, por, csipet
Buroknak 20 dkg 70 %-os csoki
kakaóvaj
Már itt kezdődtek a bajok, hogyan szerezzek be eper pasztát, aztán elmentem a Kulináris-ba a Balaton utcába, ahol vettem valamilyen epersűrítményt (más nem volt), itthon aztán megkóstoltam (jó édes, valamilyen szirup volt). Az eper por helyett is csak darabos epret kaptam, így a bonbon -bár jó íze van - nem eper ízű. Citrom héjjal próbáltam savanyítani, nem teljesen olyan lett, mint az előző.
Elkészítés: Felforraltam a tejszínt, lehúztam a tűzről, majd belekevertem a csokoládét, addig kevertem, amíg egyenletes sűrű lett a massza. utána beletettem az összes összetevőt, majd kihűtöttem. Na itt jött a bukfenc, mert a Szamosban kiborítottuk hűtött márványasztalra és spaklival addig kevergettük (rendeztük a kristályszerkezetét), amíg pudingsűrűségű nem lett. Itthon csak kevergettem, hidegre tettem, kevergettem, mivel nem tartok - még - a konyhámban márványasztalt. Aztán a másik csokit gőz felett megolvasztottam, majd 2 gr porított kakaóvajjal temperáltam. Ezután a trüffelből golyókat formáztam, hűtöttem, majd bemártottam a temperált csokiba és megint hűtöttem. Szóval ezt a Szamosban úgy csináltuk, hogy a trüffelt nyomózsákkal kis halmokba nyomtuk egy sütőpapíros lemezre, hűtés, majd kézzel golyóra tekertük, majd hűtés, majd az olvasztott csokit a tenyerünkbe kenve egy-egy golyót becsokiztunk teljesen, hűtés, majd a végén mártottuk és rácsra tettük, hűtés. Nem csoda, hogy majd 4 órát készítettünk el néhány bonbont. Persze megérte, hisz az eredmény mennyei.
Na és akkor a bonbonok, ezek készültek a Szamosban, a csokis- epertrüffeles, a fehér az pisztácia trüffeles mandulába forgatva (a recept ugyanaz, csak eper helyett pisztácia paszta, vodka helyett amaretto), hát a képeim lehetnének jobbak is.
..és akkor a házi kivitel: mind ízre, mind külsőleg elmarad a másik mellett, de egyedül csináltam, és ehető.
Azt hiszem, megyek még néhány kurzusra, bőven van még mit ellesnem!