2013. január 6., vasárnap

2013 első sütije - Mézes epres sajttorta



Mostanában inkább csak nézelődésre volt időm, nem irogattam be a blogomba, őszintén megvallva, nem is volt olyan gasztro élmény főzésem, amit ide tettem volna (mindenki olyan csodás karácsonyi menüket, képeket tett fel, hogy csak lebőgtem volna a megszokott ételeimmel és képeimmel). A héten viszont olyan helyen jártam és olyan remek receptet találtam, hogy elkészítettem és ide teszem. Mazsánál jártam, annak kapcsán találtam meg, hogy érdekes mézeskalácsformázásról írt. Egy régi csipketerítővel készítette az idei mézeskalácsait, remek ötlet és nagyon szépeket készített. Így aztán tovább nézelődtem Nála és rátaláltam erre a receptre, ami azért is fogott meg, mert még soha nem készítettem sajttortát. Hát most megcsináltam, egyszerű, gyors és nagyon-nagyon finom!! Próbáljátok ki.

Hát persze az én tortám - és képem - nem lett olyan szép, kicsit megrepedt a teteje, a kép sem éppen hozza vissza a szineit, de az íííííííííííííííze!!

Szóval az elkészítése:
Hozzávalók
20 dkg kekszmorzsa 
(NA ÉN ITT EGY KICSIT VÁLTOZTATTAM, mivel az idei, bocs, tavalyi mézeskalácsunk "kicsit" kopogósra sikerült és nem fogyott el, ezért a mézeskalácsot - ami nem volt megdíszítve sem - ledaráltam, azt használtam el)
10 dkg olvasztott vaj
Ezt a kettőt összekevertem és egy tortaformába "döngöltem" egy pléhbögre aljának segítségével. A formát körbetekertem alufóliával, hogy a majdani vízfürdő ne menjen bele (belement egy kicsit) és hűtőbe tettem.

Krém
5 doboz light Philadelphia sajt (5 x 125 gr)
(na ezzel is bajban voltam, mert még soha nem használtam és a boltban kapható dobozra az volt írva, hogy sajt szendvicskrém, kétszer visszatettem a polcra, de győzőtt a kíváncsiságom, hogy milyen egy sajttorta, így "egyefene" alapon megvettem, jól tettem)
1 citrom héja reszelve
15 dkg porcukor
 (ezzel is gond volt, mivel éppen be akartam dugni a cukordarálót és a vége belepottyant az ott lévő teáskancsóba, így aztán nem daráltam meg a cukrot, mivel nem mertem kiszárítás nélkül bedugni a konnektorba)
1 vaniliáscukor
2 dl tejfel
2 egész tojás és 2 sárgája
2 evőkanál étkezési keményítő

Ezeket jól összekevertem, ráöntöttem a "tésztaalapra", majd elővettem a házi mézes eperdzsemmemet és kanalaztam, kanalaztam, kanalaztam - kissé többet, mint az eredeti recept, 5 kiskanállal írta, nálam kissé több lett. Így aztán a cirmos torta nem jött össze, hiába cifráztam a villával.(Szerintem ezért repedt meg a teteje, a sok lekvártól)

Beleállítottam egy gáztepsibe a tortaformát, köréje öntöttem a felforralt vizet és előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütöttem. Aztán óvatosan kiemeltem a vízfürdőből és a tortaformában hagytam kihülni. Azaz, csak hagytam volna, de én még életemben nem láttam ilyen lassan kihülő sütit, nem bírtam ki és langyosan fel is vágtam és egy kis lekvárral megkóstóltam.
ISTENI volt, köszi Mazsa a receptet!








Jó étvágyat, készítsétek el, igazán könnyű és nagyon finom!!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, én sem ettem még ilyesmit, de szívesen kipróbálom.
    Szerintem nyugodtan posztold a karácsonyi menüdet, én kíváncsi lennék rá és kötve hiszem, hogy lebőgnél vele....:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy! Mivel karácsony előtt 2 nappal kifeküdtem - szó szerint se kép, se hang 2 napig - a láztól, így a családra maradt egy része a menünek. Ugrott a beigli, mert arra senki nem vállalkozott. A férjem megfőzte a halászlét (amit csak ő eszik meg, mert nem szeretjük a halat)...és főzőtt életében először egy székelykáposztát, amit egyszer elmondtam neki és megfőzte a saját szájaíze szerint - ISTENI volt, mondtam is neki, hogy most már ő fogja főzni. Ja és megcsinálta a póréhagymalevest is, ami szintén jól sikerült.Én a betegágyból felkelve megcsináltam a szokásos majonézes krumpit, édesanyám és a lányom pedig a rántott húst, hát ennyi. Illetve a lányom elkészítette a tiramisut, hogy ne maradjunk édesség nélkül.Szóval semmi olyan extra nem volt, amit ide lehetett volna tenni a külnlegessége miatt.
      A sajttortát tényleg próbáld ki, egyszerű és remek íze van!
      Boldog Új évet még egyszer!!

      Törlés
  2. Hat ez valami Isteni lehet! Kulonben is imadom a turos-sajtos dolgokat! Ki fogom probalni egyszer. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kathy! Ne egyszer, hanem most, hiszen nagyon egyszerű, nem fogsz csalatkozni benne, nem kell a vízfürdőtől sem félni, csak vigyázz a kezedre-lábadra! Az ÍZE megéri, hidd el!!

      Törlés
    2. Na jo, (nagy nehezen egyszora)gondolom hetvegen megcsinalom, majd jelzem milyen lesz....volt! :)

      Törlés
  3. Szuper, mi imádjuk a sajttortákat, minden formában. Van a Philadelphiának egy natúr változata is,legalábbis itt, de itt a Mascarpone olcsóbb, így azt szoktam használni. Még diétázol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erzsi!
      Szerintem is jó lesz bele a Mascarpone is, ez a Philadelpia is natúr volt, csak light változatban. Általában elsőre minden a leírt recept szerint készítek el, aztán változtatgatok rajta.
      A diéta kissé kútba esett, most megpróbálom újra. Mondjuk a kútba esés nálam azt jelenti, hogy hétvégenként ettem a sütiből, de gyakorlatilag a reggeli joghort Abonettel, ebéd valami sült, salátával, és nem vacsorázom, viszont délután eszem sütit, szóval ezen kell változtatnom, de majd most!! Ja és elmegyek speedfitneszre, mivel a zumba otthoni megjelenítése még nem sikerült, a Jézuska mást hozott, amit kértem.

      Törlés
  4. Kedvet kaptam én is a sajttorta készítéshez! Még én se készítettem, sőt nem emlékszem, hogy valahol ettem volna.
    A karácsonyról:hála istennek, hogy betegséged ellenére is elkészült az ünnepi ételsor, és hogy meggyógyultál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, igazán egyszerű és nagyon finom!
      Köszi a jó szavakat!

      Törlés
  5. Klassz ez a torta. :P De szerintem a karácsonyi és a karácsony körüli ételeiddel sem bőgtél volna le... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ...de még képek sem voltak, csak a menü.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...