A múltkori Kifőzde bonbon tanfolyamon Katuci annyira megkedveltette velem a tonkababot, hogy nem nyugodhattam, elmentem beszerezni egy keveset, aztán kerestem is hozzá jó kis receptet és "alkottam". Szóval több receptből raktam össze ezt a sütit, de így is ehető volt, sőt mondhatnám finom. A krémet 'a'la carte' tortájából loptam, bár az elején az egész tortát terveztem megsütni, de mivel itthon nem megy mostanában a sok tésztát tortaféle, így inkább egy pitét csináltam belőle.Csak a puffin.... c. blogban láttam egy málnás, csokis pitét, azt nagyon tetszett. Így a két sütit összekevertem, más gyümölcsöt tettem bele, ez lett belőle:
Hozzávalók:
250 g liszt
100 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
csipet só
2 tojás
100 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
csipet só
2 tojás
A tészta hozzávalóit gyors
mozdulatokkal összegyúrjuk. majd celofánba csomagoljuk
és 1-2 órára hűtőbe tesszük.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett gyúrólapon kinyújtjuk egy körré.
Kibéleljük vele a tortaformát, úgy, hogy picit túlnyúljon a peremeken, mert
kicsit össze fog menni sütés közben. Alaposan megszurkáljuk a tészta alját
villával, majd sütőbe toljuk és vakon sütjük (sütőpapírt helyezünk rá és valami
nehezéket rakunk rá, pl. szárazbabot). Kb.
15 percig sütjük így, majd kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a nehezéket és a
sütőpapírt és még így is sütjük 5 percig. Figyelni kell, nehogy megégjen. Ha
kész, kivesszük a sütőből és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Krém
- 250 gr mascarpone
- 700 ml tejszín
- 200 gr étcsokoládé (min 70%-os)
- 1 zacskó zselatin
- tonkabab
- 2csomag bourbon vaníliás cukor
Elkészítése:
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A mascarpone-t összekeverjük a csokival, a vaníliás cukorral. 2
dl tejszínt felmelegítünk belereszeljük a tonkababot, majd a meleg tejszínt ráöntjük a
zselatinra. A maradék 5 dl
tejszínt felverjük, belekeverjük a mascarpone-s masszába, végül pedig
hozzáadjuk a zselatinos tejszínt is.
Jó étvágyat hozzá, PRÓBÁLJÁTOK ki!!
Hűűű, ez nagyon fincsi lehet! És az a bizonyos tonkabab már az én fantáziámat is piszkálja egy ideje! Hol szereztél be?
VálaszTörlés:)
Köszi!
TörlésKulináris itt van mellettünk: http://www.culinaris.hu/, olyan sok minden kapható, hogy jól kösd fel a pénztárcádat!!
Köszi az infót! :)
TörlésNagyon guszta,és a hozzávalók alapján kedvemre való lenne:))Jól összehoztad:))
VálaszTörlésCsináld csak, ízleni fog a csöppségnek is, mivel nem túl édes, alig van benne cukor, azért kóstold meg és esetleg édesítsd még, jót tett neki a fanyar gyümölcs is....és jó volt, hogy a habot nem keményre vertem, hanem még folyt, abba habverővel kevertem bele a többi, hogy egynemű legyen és így is kemény lett.
TörlésKarácsonyra kaptam tonkababot, tőled pedig egy ötletet a felhasználásához.
VálaszTörlésNagyon -nagyon tetszik ez a pite!