2014. augusztus 26., kedd

Fekete kagyló leves

..hát megint régen jártam erre,
...szóval nyaralni voltunk a múlt héten az Isztrián és persze kedves Párom a harmadik napon célba vette a Pulai halpiacot, na aztán volt ott minden (fúj, utálom a halat és mindent, ami halízű). Viszont megfőzni megfőzöm. Vettünk Szent Jakab kagylót, fekete kagylót, halat és rákot, majd kijelentette, hogy mostantól magunk főzte ebédet eszünk. Én eléggé elkámpicsorodtam, mivel utálom a halat, én mit fogok enni? Így aztán megfőztem kedves Páromnak az éppen esedékes tengergyümölcsöt én meg dinnyét ettem (mivel első napon vettünk egy hatalmas dinnyét, azt is el kellett tüntetni). Persze azért néha  - amikor már minden halas cucc eltünt a hűtőből - elmentünk étterembe is, valami rendeset is enni.
 A legelső nap elővettem kedvenc írómat - akitől nagyon-nagyon sok receptet szoktam kölcsönözni - és kikerestem ezt a receptet.

 Tarka Bárka Fekete kagyló leves:
Hát a kép szokás szerint nem valami sikeres, de az íze....őszintén megvallva, még én is ettem egy tányérral.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szeretem ezeket az ételeket készíteni, mivel nagyon gyorsan és egyszerűen készíthetők.

Hozzávalók:
2-3 dl fehér szárazbor (szerintem több is volt,  én csak szemre öntöttem)
1 kg fekete kagyló
fokhagyma (5,6 gerezd)
hagyma (1 fej)
tejszín (vettünk valami hasonlót a horvát ABC-ben)
só, bors, petrezselyem
oliva olaj

Elkészítés:
Sikáld le a kagylót (na erre szánjál kb. 1 órát, inkább többet, mint kevesebbet), amelyik kagyló nyitott, az nagyívben hajítsd ki a szemétbe (mivel mi tengerparton jártunk, így összesen 2 db volt erre "alkalmas"). Hideg fazékban tedd fel az olivát (piacon vettük házit, az eladó mondta, hogy hidegen kell indítani ezzel az olajjal) az apróra vágott hagymát, majd amikor megdinsztelődött, akkor hozzátettem a zúzott fokhagymát, egyet rottyant, felöntöttem fehér borral, beleöntöttem a kagylót, sóztam, borsoztam, fedő alatt megfőztem, (ki kell nyílnia mindegyiknek - ami nem nyílik ki, azt kidobni), beleöntöttem a tejszínt (2 dl), egy marék petrezselymet, megkavarni és forrón tálalni. Egész jó volt, a Párom 3 tányérral evett. Előételként Szent Jakab kagylót sütöttem (2 db) és salátával bevágta, Szóval egész jó volt az ebéd.

(....na most egy kicsit lenyugodtam, minden rendben lesz!!Vigyázzatok magatokra!)

Jó étvágyat! (Kedves Tarka Bárka, köszönöm a jó kis recepteket és a sok hasznos tanácsot!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...