2011. december 24., szombat

Karácsonyi készülődés

Minden kedves hozzám látogatónak


  Békés Boldog és Áldott Ünnepet kívánok!

....és ha van egy kis időtök olvasni, akkor itt a beígért kókuszgolyó és melléje a karácsonyi beigli.
Kisebbikemnek ígértem a kókuszgolyót, de nem a megszokottat, hanem egy kicsike "csavarral", marcipánnal a közepén.
 Ime:
50 dkg darált háztartási keksz
2 evőkanál kakaópor
20 dkg cukor
2 dl főzött kávé
2 dl tej (ha nem áll össze, még egy kicsit bele)
vaniliás cukor
1-2 evőkanál barack lekvár
marcipán a közepére
kókusz a hempergetéshez
Elkészítés: összegyúrod, közepére marcipángolyó, "kigolyózod" és meghempergeted kókuszban.

Beigli:
Az idén nemcsak mákos és diós (nálunk ez aszaltbarackkal készül), hanem gesztenyés is készült. 


Hozzávalók:
1/2 kg sima liszt (ennek most, több, mint a fele graham lisztből készült - Barbi!!)
25 dkg Ráma
csipet só
5 dkg porcukor
1 pohár tejfel, amibe 2 tojássárgáját kevertem
fél csomag élesztő (világgá megyek a 2 dkg élesztős receptektől, mivel köztudottan az élesztő 5 dkg-s kiszerelésben van, ha mindig 2 dkg-t használok, mi lesz a maradék 1 dkg-val?)
tej, cukor (az élesztő felfuttatásához)
Ezt a receptet régen egy kolléganőtől kaptam, aki a Gerbaud-ban kezdte pályafutását, aztán pályát módosított. A receptnek nálunk kb. 20 éves történelme van, mindig sikeres volt a belőle elkészített min. 8 rúd beigli. Ez az adag 2 rúdhoz elég. A konyhában olyan melegnek kell lennie, hogy csorogjon rólad a víz. (Mondta a kolléganőm), ez nem nálam nem mindig van így, de azért meleg a konyha, amikor készítem.
Szóval az élesztőt fel kell futtatni, a lisztet elmorzsolni a rámával, bele a sót, cukrot, élesztőt, tejfeles tojást és lágy tésztát gyúrni belőle, majd keleszteni. Ketté venni, kinyújtani, bele a tölteléket, felhajtogatni 3 oldalát, majd a negyedik oldalról feltekerni, megkenni tojással, aztán a tűzhely tetején (amit már az indulásról be kell ízzítani) még keleszteni egy kicsit (tilos letakarni - nem tudom miért), még egyszer átkenni (hogy márványos legyen) , megszúrkálni és kisütni.
A töltelék, most gesztenye volt, ami 50 dkg gesztenyemasszából állt (nálam édes volt alapból), beletettem 1 tojássárgáját jól kikeverve 10 dkg porcukorral, vaniliás cukorral és 2 kupaknyi rumot. Ezt kentem a tésztára és kisütöttem. Mit ne mondjak, szólni kellett az Ifjúságnak, hogy hagyjanak Karácsonyra is belőle.
Ilyen volt, mielőtt a sütőbe tettem volna:



Ilyen lett, miután kivettem és hült is (gyakorlatilag nem is esett össze a teteje):

A diós-barackos és mákod beiglit egy kicsit másképp készítettem az idén, olvastam valakinél ezt a receptet és előre is bocs, de nem tudom kinél, így nem tudom belinkelni, ha magára ismer, nyugodtan írjon, kijavítom és linkelem!
Szóval egy csomó helyen olvastam, hogy a beiglit hűteni kell, nem meleg helyen keleszteni, hát most ezt is kipróbáltam, más lett a tésztája, de így is nagyon finom, olyan igazán beiglis (most jöttem rá, hogy nálunk inkább eddig a kalács-szerű tészta ment).
Hozzávalók:
1 kg finomliszt átszitálva,
csipet só (nagy csipet)
50 dkg Ráma
1 citrom reszelt héja
2 dl tejfel
5 dkg élesztő (az eredeti recept 3,5 dkg-t ír)
2 evőkanál porcukor
5 tojássárgája

A lisztet elmorzsoljuk a Rámával , sót bele, citromhéjat , majd belekeverjük a tejfellel elmorzsolt-kevert élesztőt. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és azt is belevegyítjük. Én nyolc felé szedtem a tésztát és hűtőbe tettem 1/2 órára. Majd egyesével kinyújtottam, megtöltöttem, lekentem tojással,  megint hűtőbe tettem, újra lekentem tojással, majd megsütöttem.
A töltelék:
mákos:
10 dkg méz, 15 dkg cukor 40 dkg darált mák, ezeket össze kell főzni (őszintén megvallva, nem tudom hogyan lehet összefőzni, mivel nem volt elég szaftos) én alágyújtottam és jól elkevertem, miközben beletettem 2 reszelt almát, 2-3 evőkanál baracklekvárt, 5 dkg mazsolát, 1 citrom héját. Így már össze lehetett keverni masszává.
diós: 
10 dkg méz, 15 dkg cukor 40 dkg darált dió, ezeket össze kell főzni (őszintén megvallva, nem tudom hogyan lehet összefőzni, mivel nem volt elég szaftos) én alágyújtottam és jól elkevertem, miközben beletettem 2 reszelt almát, 2-3 evőkanál baracklekvárt,vaniliás cukrot, 1-2 kupaknyi rumot, 1 mokkáskanálnyi fahéjat, 5 dkg mazsolát, 1 citrom héját. Így már össze lehetett keverni masszává.
A tölteléket langyosan töltjük (ha hideg az nem baj, csak ne legyen meleg) a tésztába!

Ilyen volt:


Ilyen lett:



Nagyon vékonyan kell szeletelni, mert akkor finom.


Jó étvágyat!

 és még egyszer 


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

5 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi, Nagyon Boldog, Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek:)Jó pihenést, feltöltődést:)

    VálaszTörlés
  2. Békés Boldog Karácsonyt Kívánok! :)

    VálaszTörlés
  3. Boldog Karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm és Mindenkinek JÓ PIHENÉST!!

    VálaszTörlés
  5. Sok jó ötletet, tippet olvastam ki magamnak, a beigli-kalácsod isteni lehet ezzel a finom töltelékkel! A marcipán szintén jó ötlet töltelékként :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...