2011. december 3., szombat

Mikulás - cipősdoboz és keksz


Sokat hallottam már a Cipősdoboz akcióról, eddig mi a Mikulásgyárba jártunk, de az idén inkább cipősdobozoltunk. Szépen feltúrtuk a szekrényeket, vettünk ezt-azt és bepakoltunk 3 cipősdobozt, hogy máshol is örülhessenek a gyerekek a Mikulásnak. Aztán elballagtam a Westend mellé leadni és igazán nagyon örültem neki, mikor szembenéztem a szépen becsomagolt dobozaimmal este, a hiradóban, pont az enyémet mutatták.

Kedves Gyerekek, sok-sok örömet kívánok a dobozaink kinyitásakor!

Aztán ma megtartotta a kórusom a szokásos Mikulás napi koncertet, ahol a kerületi gyerekeknek a zene mellett különböző ajándékokat is szoktunk adni, illetve vendégül is látjuk Őket. Én erre a délutánra gondoltam, hogy nem mézest, hanem oreo kekszet készítek, amit Tücsökbogárnál olvastam. Mivel sikerült beszereznem egy kekszmintázó hengert, ezzel készítettem el a kekszet, ez volt a felavatása (most használtam először).
Egyből dupla adagot készítettem, hiszen itthonra is hagynom kellett néhány szemet.
Hozzávalók: (ez egy adag)
a kekszhez:
22,5 dkg liszt
12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan (szigorúan holland, mert attól lesz olyan szép sötét színe)
1 teaskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás

a krémhez:
5 dkg vaj
25 dkg porcukor, 
1 tasak vaniliáscukor
4 evőkanál tejszín,
1 főzésmentes vaniliáspudingpor
1 evőkanál rum (csak az íze miatt)
 
Elkészítettem a krémet, hogy amíg megsütöm a kekszet, addig is kicsit szilárduljon. A hozzávalóka habosra kevertem és hűtőbe tettem.
A kekszhez összekevertem a lisztet a kakakót, a szódabikarbónát, a sütőport, majd a tojást habosra kevertem a cukorral és a lisztes keverékhez adtam, szép fényes tésztát gyúrtam belőle. Aztán kis adagokban kinyújtottam és a csodás hengerrel kekszesre mintáztam, derelyevágóval körbevágtam, késsel óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire fektettem és a 160 C-ra előmelegített sütőben pontosan 7 percig (a lányok mindenhol leírták, az összes blogon, hogy csak eddig szabad, így tojásfőző órával mértem) sütöttem. Majd amikor kihült, akkor megkentem krémmel. Sikere volt, szerintem is finom volt. Azt hiszem, sütni fogok máskor is!
Kellemes Mikulásozást MINDENKINEK!!

A kórusban valaki mondta, hogy túl nagy, miért nem vágtam ketté! Szerintetek miért nem vágtam ketté......??
 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon fognak örülni az ajándékaitoknak valahol, de szerintem ti is örltök, hogy adhattatok:)A kekszmintázóért meg nagyon "irígyellek":) Talán egyszer, ha hazamegyek, akkor beszerzek egyet, itt nem láttam ilyet:) Gondolom a minta miatt nem vágtad ketté:)A karácsonyi külső nagyon hangulatos lett.

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötlet az Oreo keksz ilyen változata:-))
    Nagyon ügyes vagy:-)Ilyen mintázóm nekem is van, ki is fogom próbálni:-)

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu! Igen, valahogy így, ahogy írtad, jobban örülök, hogy adhattam. A kekszmintázónak itt a címe, szerintem, ha levelet írsz Neki, még fel is adja Neked, Karácsonyra meg is lessz, beteheted a fa alá : http://kekszmintazo.hu/Köszi, de valahogy nemigazán jók a szinei, még javítani kell a karácsonyi külsőn (csak az a fránya idő, ha lenne több időm..)
    Gesztenye köszi és a csomato is, megkaptam mindent!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...