2011. december 15., csütörtök

Nyereményből bonbon

Nyertem Gesztenyétől sok-sok mindent és most ki is próbáltam.Sajnos látszik, hogy kezdő vagyok, mind a bonbon készítésben, mind a fóliázásban. Igaz, nem sok időm volt rá, kissé kapkodósra sikerült, azonkívül, nem tudom, ki hogy van vele, de ha valamit "alkotok" a konyhában, szeretek egyedül lenni. Hát most nem volt így (köszi, Életempárja, imádlak, de most kissé ideges lettem a téblábolásod miatt és ez látszik is a "művemen", ráadásul fel is markolta a fóliát, hogy mi ez? azt hittem idegrohamot kapok, mivel olvastam a többieknél, hogy lejön róla a minta). Persze több tényezője is van a sikertelenségnek, alapvetően a kétbalkezűségem. Mivel kicsit hígnak véltem a kókuszkrémet, próbáltam "keményíteni", aminek az lett a következménye, hogy a másik két réteg kopogósra sikerült. Bár, mint a kóstolás is mutatja, keménységük ellenére, a szájban olvadós állagúak. Szóval koppintottam Gesztenyétől és kicsit Gesztenyétől is, de bőven van még mit tanulnom (pl. hogy nem kapkodós napokra tervezzük be a bonbon készítést, és szigorúan csak akkor, ha senki nincs itthon). Lesz ez még jobb is (remélem)!
Hát akkor lássuk, hogy mit is csináltam:
Hozzávalók:


a külső csokiburokhoz:
30 dkg jó minőségű étcsokoládé 
első réteg: kókuszkrém
10 dkg fehér csokoládé 
0,3 dl tejszín,
5 dkg kókuszreszelék,
1 evőkanál méz.
második réteg:karamellkrém
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
0,3 dl tejszín,
6-7 szem csokis toffikaramell

harmadik réteg: csokis kókuszkrém
10 dkg ét csokoládé 
0,3 dl tejszín,
5 dkg kókuszreszelék,
1 evőkanál méz.
a díszítéshez: csokoládé transzfer fólia

Elkészítés:
Első réteg a kókuszkrém:  a tejszínt egy percig forralom, majd beletördelem a fehér csokoládét és addig keverem, amíg szép egynemű krémet nem kapok, majd belekeverem a mézet és a kókuszt.
Második réteg a karamellkrém: a tejszínt felforralom, majd beletördelem az étcsokit, elkevertem, majd beletettem a karamellt és azzal is elkevertem (persze ez nem volt könnyű dolog, így még rámelegítettem, gondolom a bonbonosok most felhördülnek, mert ezt nem szabad)
Harmadik réteg a csokis kókuszkrém: tejszínt egy percig forralom, majd beletördelem a fehér csokoládét és addig keverem, amíg szép egynemű krémet nem kapok, majd belekeverem a mézet és a kókuszt.

Mindhárom réteget egymás után bekentem a krémes keretbe, amit itt vettem Gesztenye tanácsára. Szerencsére el sem kellett érte mennem, mert az ügyfélszolgálatos hölgy szinte a helyembe hozta (megbeszéltük, hogy hol találkozunk és odahozta, ott fizettem, mint a Vaterán, remek volt!!)
Betettem az egészet a hűtőbe, hogy majd másnap felvágom. Másnap kivettem a hűtőből és látom, hogy kopogós a teteje, így aztán elég nehéz volt a felvágása. Amikor kiborítottam, akkor meg kiderült (már a vágásnál is éreztem), hogy az alja (fehér krém) meg lágy. Így aztán a kockák szépen darabokra estek. Akkor jött az ötlet, hogy a leesett felső réteget alulra tettem, szóval az eredeti rétegzés helyett (alul fehér, aztán karamell aztán csokis kókusz) a "felállás" a következőképp alakult: alulra került a csokis kókusz, középre a fehér és a tetejére a karamell. Ráadásul a kockák nem nevezhetők kockának, inkább rusztikus alakzatnak. Ezek után a mártogatás sem lett valami fényes, nem lett olyan szép kocka alakja (némelyik meg sem állt a lábán, eldőlt), így aztán a felvágott transzfer fóliát hol sikerül rányomni, hol nem. Amitől szintén féltem, hogy a bemártott darabokat tegyem sütőpapírra - végig arra gondoltam, hogyan fogom leszaggatni a papírról a csokis darabokat - bizony gyönyörűen levállnak a bonbonok a sütőpapírról, nem tapadt rá semmi (valószínűleg azért, mert szilikonos sütőpapírral dolgozom). A "legsikeresebb darabokat láthatjátok itt, illetve egy még "mezítlábas", csokiba még meg nem mártott darabot. 
Majd csak sikerülni fog jobban is, hogy is van: GYAKORLÁS TESZI A MESTERT!! Hát ha mester nem is leszek, gyakorolni fogok. A kórusomnak (már akinek jutott belőle) is ízlett, igaz kissé nagy falatok lettek, mert őszintén megvallva a rétegek kissé több mennyiségből készültek, mint amit leírtam.









"Jó étvágyat"helyett most inkább mindenkinek azt kívánom: JÓ PRÓBÁLKOZÁST, kezdjetek neki, egyszer csak sikerülni fog!!

5 megjegyzés:

  1. Én várom azt a nyugis napot amikor belevághatok, mert egy ilyen kapkodós próbálkozás után, többé nem tenném! :D Azért lássuk be, aki szereti a bon-bont, mint én az szívesen elmajszolgatná ezeket is! Nekem tetszik, ez nem direkt lett ilyen rusztikus? :DDD

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon jó lett elsőre. A tetejére akkor tudod szépen rátenni a fóliát, ha sima az alap, aztán bevonáskor csak ráteszed a fóliát és egy kis ecset, vagy villa segítségével óvatosan lesimítod, hogy nem maradjon alatta buborék, mert akkor ott nem megy át a minta a csokira. Bele fogsz jönni!:-)))

    VálaszTörlés
  3. Köszi Barbi, de ez direkt lett ilyen rusztikus, (mivel nem tudott egyenes lenni egyik oldala sem).A lányom is rusztikusnak hívta, meg a kórustársak is.
    Igen Gezstenye, én is így gondoltam, hogy ha egyenes síma a teteje, akkor csak ráteszem és kész, de pont a rusztikussággal volt a gond, nem a fóliával.
    Gyakorlom és menni fog, csakazértis!!! (Mint a fogyókúra januártól!!)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik, olyan különleges lett pont a rusztikusságától:)Még sosem láttam ilyen fóliás bonbont, de nagyon szupi:) Fogyózásba én is újra beszállok, hál istennek semmi nem jött még vissza rám,de már bánom, hogy hallgattam az orvosra, semmi sem változott attól, hogy abbahagytam a diétát. Akkor a krácsonyi dőzsi után majd fogyós megbeszélés:)

    VálaszTörlés
  5. Hol szereztél hangjegymintás transzferfóliát? Nekem is ilyen kellene. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...