2012. november 18., vasárnap

Vadas, évente egyszer

Hát igen, kb. évente egyszer szoktam vadast főzni és ennek most van itt az ideje, hisz most kínálgatják a piacon azokat a gyönyörű duci sárgarépákat.
Szóval a hétvégén vadast főztem, persze ennek előkészülete is van. Már csütörtökön elvándoroltam a piacra jófajta marhát beszerezni, ami sikerült nagyon is, mivel 2 kg-nál kicsit több húst "sikerült" vennem (annyira szép hús volt hogy nem volt kedvem ott hagyni, persze a hentes is adta szívesen). Így aztán lekerül az egyik legnagyobb fazék a kredenc tetejéről (máshol nincs helyem tartani), hogy elférjen a vadas rendesen. Bepácoltam, aztán szombat délután - egy érdekes, de fárasztó délelőtt után - meg is főztem. A délelőttünk a Millenárison telt, megnéztük és végig kóstoltuk a Magyar Kézműves Vásárt, mit ne mondjak mikor hazaértünk én már nem is ebédeltem. Remek volt, megérte a belépő árát, az a sok finomság és látnivaló, csak úgy kapkodtuk a fejünket és néztük, hogy mennyi csodás magyar termék van e világon.
............. délutánra maradt a vadas készítése, melynek receptjét én egy régi kolléganőmtől kaptam és azóta csak így főzöm (évente egyszer). Hát most megosztom Veletek.

Hozzávalók: 
1 kg felsál vagy stefánia
1 l víz, só bors, boróka babérlevél
ecet
1 fej hagyma
3-3 nagy sárgarépa és fehérrépa
mustár
cukor
tejfel

Elkészítés:
A vízbe beletesszük a babérlevelet, borokát, szemes borsot, sót, 2-3 evőkanál ecetet, megkóstoljuk, hogy elég savanyú-e, majd felforraljuk, kicsit kihütjük és beletesszük a megtisztított húst (szeletekre vágva). 2-3 napig érleljük a hűtőben.
Kivesszük a pácléből a húst, forró olajban, vagy margarinban megkapatjuk mindkét oldalát barnára. Megtisztítjuk a répákat, felkarikázzuk és szintén barnára pirítjuk a hússal együtt, majd felöntjük a páclével. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk az egészet, közben 2-3 kanál kristálycukrot megpirítunk, felengedjük a pácléből 1 kanál lével és ráöntjük a húsra.
Amikor megfőtt, kivesszük a húst és a répákat a lével összeturmixoljuk. Ezután berántjuk kevés olajjal, liszttel. Hát én nem rántottam, hanem bekevertem egy doboz főzőtejszínnel, így liszt nélkül is szerintem elég sűrű és finom lett. Mustárral ízesítjük, esetleg még utólag megsózzuk. Visszatesszük a mártásba a húst és még egyszer összeforraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk (Pirított zsemlekockák nokedli tésztában kifőzve):


JÓ ÉTVÁGYAT hozzá!!




1 megjegyzés:

  1. Imádom!

    Anyutól tanultam,nálunk télen mindig volt párszor.Kicsit másképp készítjük,de a végeredmény szerintem nagyon hasonló.

    Már én is gondoltam rá,hogy valamikor főzök.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...