2013. január 27., vasárnap

Szamos kurzus, mit is tanultunk?

Karácsonyra kaptam egy Szamos kurzust - Eper trüffel haladó tanfolyam. A múlt hétvégén voltam, nagyon-nagyon jól éreztem magam. Más volt sok tekintetben az előző kurzushoz képest, pl. érdekesség, hogy 4 fő mehetett, mivel nem fértünk volna el többen. Ugyanis a Szamos cukrászda végében alakítottak ki egy látvány konyhát, üvegfal mögött, éppen négyen elfértünk. Sok apró fogást, trükköt megtanultunk Andortól, a cukrász tanító MESTER-től, jó humorérzékkel segített át bennünket a bonbon készítés nehézségein. Én voltam a legkezdőbb (hiszen nem voltam a kezdő órán), de azért belejöttem (valamennyire, persze van még mit gyakorolnom). A család és az ismerőseim is nagyon elégedettek voltak a kóstolóval, így arra gondoltam, hátha megy ez egyedül is (kicsit elhamarkodott gondolat volt). Hát most elhoztam a receptet, amit ezen a hétvégén próbáltam előadni, de csak próbáltam.
Íme a recept:
Hozzávalók:
220 gr tejszín
440 gr fehér csokoládé pasztilla
55 gr vodka
15 gr eper paszta
10 gr eper por (liofilizált)
citrom paszta, héj, por, csipet

Buroknak 20 dkg 70 %-os csoki
kakaóvaj

Már itt kezdődtek a bajok, hogyan szerezzek be eper pasztát, aztán elmentem a Kulináris-ba a Balaton utcába, ahol vettem valamilyen epersűrítményt (más nem volt), itthon aztán megkóstoltam (jó édes, valamilyen szirup volt). Az eper por helyett is csak darabos epret kaptam, így a bonbon -bár jó íze van - nem eper ízű. Citrom héjjal próbáltam savanyítani, nem teljesen olyan lett, mint az előző.

Elkészítés: Felforraltam a tejszínt, lehúztam a tűzről, majd belekevertem a csokoládét, addig kevertem, amíg egyenletes sűrű lett a massza. utána beletettem az összes összetevőt, majd kihűtöttem. Na itt jött a bukfenc, mert a Szamosban kiborítottuk hűtött márványasztalra és spaklival addig kevergettük (rendeztük a kristályszerkezetét), amíg pudingsűrűségű nem lett. Itthon csak kevergettem, hidegre tettem, kevergettem, mivel nem tartok - még -  a konyhámban márványasztalt. Aztán a másik csokit gőz felett megolvasztottam, majd 2 gr porított kakaóvajjal temperáltam. Ezután a trüffelből golyókat formáztam, hűtöttem, majd bemártottam a temperált csokiba és megint hűtöttem. Szóval ezt a Szamosban úgy csináltuk, hogy a trüffelt nyomózsákkal kis halmokba nyomtuk egy sütőpapíros lemezre, hűtés, majd kézzel golyóra tekertük, majd hűtés, majd az olvasztott csokit a tenyerünkbe kenve egy-egy golyót becsokiztunk teljesen, hűtés, majd a végén mártottuk és rácsra tettük, hűtés. Nem csoda, hogy majd 4 órát készítettünk el néhány bonbont. Persze megérte, hisz az eredmény mennyei.

Na és akkor a bonbonok, ezek készültek a Szamosban, a csokis- epertrüffeles, a fehér az pisztácia trüffeles mandulába forgatva (a recept ugyanaz, csak eper helyett pisztácia paszta, vodka helyett amaretto), hát a képeim lehetnének jobbak is.



..és akkor a házi kivitel: mind ízre, mind külsőleg elmarad a másik mellett, de egyedül csináltam, és ehető.







Azt hiszem, megyek még néhány kurzusra, bőven van még mit ellesnem!

2 megjegyzés:

  1. Fuuuu, micsoda "illatok" a latvanyrol ne is beszeljunk! En is szeretnek egyszer egy igazi cukrasz mellett tanulni. Micsoda elmeny lehet!
    Otthon nem arulnak marvany csempet? Egy nagyobb meret nem lenne eleg hozza?

    VálaszTörlés
  2. Szia Kathy! Köszi!
    Lehetne venni a sírkövesnél márványt, csak igazából nem tudom hol tartani, a konyhapult elég zsúfolt, mindig le-fel pakolászni meg nem sok kedvem van, esetleg leejtem??
    Most itt ez a divat, lehet menni egy csomó helyre, a mesterektől tanulni főzni, sütni, stb. (a lányomat most fizettem be macaron tanfolyamra, meg sushi tanfolyamra), de Nálatok ez már régebbi divat.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...