2013. április 14., vasárnap

Csokis croissant


Csokis croissant 

Sok munkám miatt nem jut időm a blogra, dehát mint írtam már, a munka elsőbbséget "élvez" (csak én nem élvezem mindig ezt a hajtást). Ezt a receptet már hetek óta őrizgetem, akkor készítettem, őszintén megvallva nem arattam vele sikert, mivel Kisebbikem szerint nem volt elég édes a töltelék. Azért elfogyott, nem kellett a kukát meglátogatni vele....de tanultam az esetből, következőleg valamilyen vaníliás töltelékkel és egy-két marék cukorral többet kell beletenni. Nem olyan igazi croissant, de ezt mindig "betudom" a liszt minőségének, sikértartalmának. Hát az enyém ilyen, ez van:
 
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
3 dkg cukor
2 tojás
35 dkg vaj
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál só Az összes hozzávalót egy tálba teszem (vajból csak 5 dkg-t), és a 6-7 perc alatt egy selymes állagú tésztát dagasztok, majd lisztezett felületen még egyszer átgyúrom, lefedem és meleg helyen 30 percet kelesztem. 30 dkg vajat folpackba csomagolva (téglalap alakúra nyújtva) hűtőbe teszem kb. félórárA. A tésztát dupla akkorára nyújtom, mit a vaj. A közepébe teszem a vajat, és mint a borítékot, ráhajtogatom a négy oldaláról. Ahol a tészták összeérnek, végig összecsippentem, lisztezem, megfordítom, és kb. 40 cm hosszú tésztát nyújtok. Balról kétharmadig behajtom, majd rá a jobbat, hogy fedje. Újra folpack, és be a hűtőbe 30 percre. Kiszedve abba az irányba nyújtok megint egy hosszút, ahol a végek nyitva vannak. Most úgy hajtom, hogy a két oldalt középre, majd összecsukom, mint egy könyvet. Folpack, hűtőbe fél órát.
Ujjnyi vastagra nyújtom. Középen kettévágom, majd alul-felül hosszanti háromszögekre osztom. A vastagabb végén bevágom középen egy centire, egyenként lefelé kissé meghuzogatom őket, étcsoki darabkákat teszek bele és feltekerem. Sütőpapíros lemezre helyezem. Megkenem vízzel, és 20 percig hideg helyre teszem. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Mielőtt beteszem sülni, tejjel bőven átkenem, nem baj, ha folyik. 25 perc alatt megsütöm.
Szerintem a tölteléken még változtatni kell!Jó étvágyat hozzá!


2 megjegyzés:

  1. Nálam sikert aratnál vele:) Az étcsokiba nálunk is mindig belekötnek, mert az nem elég édes, de hát ők nem ínyencek:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi és milyen igazad van, az igazi ínyencek az étcsokit szeretik!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...