2011. április 28., csütörtök

Ballagási süti sütögetés

Ballagás lesz holnap (a nagyobbik ballag), remélem minden gond nélkül túl leszünk rajta, persze már napok óta készülünk az eseményre, ma jött el a sütik "ideje". Mivel az ünnepi ebéd étteremben lesz, így nem kell túlzásokba esnem, sütöttem egy sajtos-baconos pogácsát és egy grillázsos frankfúrti koszorút (meg némi hidegtálat, de itt most csak az édességekről lesz szó).

Sajtos baconos pogácsa: Az az igazság, hogy a Fornettiben ettem először baconos pogácsát és arra gondoltam, hogy az itthon "elkövetett" sajtos pogácsát is fel lehetne dobni bacon-el (az utolsó hajtogatásba sajt helyett bacon teszek), "sajnos" olyan jól sikerült az első kísérlet, hogy mire kisült az utolsó tepsi, már nem maradt az előzőekből egy darab sem. Dani fiam kifejezetten ezt kéri, ha pogácsáról van szó. Így most ez került fel terítékre.
Hozzávalók:
1 kg síma liszt
5 dkg élesztő (1 dl tejben 1 kanál cukorral megfuttatva)
50 dkg RÁMA
4 tojássárgája
1 nagy tejfel

Megfuttatom az élesztőt a tejben cukorral, a lisztet összemorzsolom a RÁMÁ-val sóval, beleteszem az élesztőt, a tejfelben elkeverem a tojássárgákat és belekeverem a liszttbe. Hajtogatom, majd meleg helyre teszem.
20 percig kelesztem, majd újra hajtogatom, a hajtogatás előtt reszelt sajtot teszek bele, a harmadik hajtogatásba apróra vágott bacon-t teszek bele. Amikor megkelt, kinyújtom, keresztbe bevagdosom, majd kiszagattam pogácsaszagattóval.
Megkenem a pogácsák tetejét felvert tojással és megszórom sajttal, majd az előmelegített sütöben megsütöm.
Az eredmény:



A frankfúrti grillázs koszorú:                                                                                                              


Tészta:
 20 dkg RÁMA
20 dkg cukor
1 csomag vaniliáscukor
fél citrom reszelt héja
6 tojás
180 gr liszt
120 gr étkezési keményítő
3 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum

krém:
1 csomag vaniliás pudingpor
10 dkg cukor
1 csomag vaniliáscukor
25 dkg Ráma

dekoráció:
1 evőkanál vaj
10 dkg cukor
10 dkg dió

Krémesre keverjük a vajat/margarint, cukrot, vaniliáscukrot és a citromhéjat. egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Összekeverjük a lisztet a keményítővel, sütőporral, majd hozzákeverjük a tésztához. Hozzáadunk egy evőkanál rumot. Beleöntjük a tésztá egy kivajazott, lisztezett formába és előmelegített sütőben (180 °C) megsütjük (kb.40-50 perc), rácsra borítva kihűtjük. A krémhez felfőzzük a pudingot a tejben cukorral, kihűtjük, majd kikeverjük a Rámát és hozzáadjuk a pudingot. Háromba vágjuk a tésztát és bevonjuk a krémmel.
1 evőkanál vajat megmelegíytünk, beletesszük a 10 dkg cukrot, aranybarnára olvasztjuk, majd a tűzről levéve belekverjük a durvára vágott diót. Olajozott tepsibe öntjük, ha kihült, mozsártörővel apróra törjük és megszórjuk a sütit vele.
Jó étvágyat (és jó Ballagást MINDENKINEK)!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...