2011. november 12., szombat

Márton nap - új bor (füge)

Jól eltűntem, de néha azért egyes blog kommentekben "látható" voltam. Kicsit pihentünk - a szokásos Bükfürdő Danubius novemberi látogatásunkat ejtettük meg. Én mentem náthásan, jöttem aránylag egészségesen, Életempárja ment egészségesen és jött "halálos" betegen (hiába, férfiakat a nátha ágynak dönti). ...de a szálloda szokás szerint (ötödszörre is) remek volt, ki sem tettük a lábunkat 4 napig. Ha hiszitek, ha nem, még soha nem voltunk a bükfüdői fürdőben, olyan szolgáltatásokat ad a szálló.
Visszatérve a mai napi blog témájára: mivel mindenki a Márton napi finom libaságokról ír, (nálunk ez holnap - vasárnap készül) ezért én most inkább az új borról szólnék. Életemben nem csináltam bort, szüreten már voltam, mint pl. most nemrég kedves barátainknál - remekül éreztük magunkat. Bort viszont még soha nem csináltam és az igazat megvallva most is csak "felesben".
Szóval, hogy az elején kezdjem, van egy füge fánk (szüleim kertjében), amivel eddig nem igazán tudtunk mit kezdeni. A gyümölcsét valahogy a család nem fogyasztja, ezért gondoltuk tavaly, hogy lekvárt főzök belőle. Csúnya vége lett. Összeszedtük a fügét és összevagdaltam, annak rendje-módja szerint lekvárt főztem belőle (ahogy az interneten talált receptekből kiokoskodtam). Már a vagdalás végére az egész kezem csupa vér lett, gyakorlatilag szinte a húsomig lemarta a bőrt a kezemről a füge nedve. Másnap utaztunk rokonokkal Mindenszentek alkalmából és ők adtak egy jó kis krémet, amivel aztán rendbe jött. Jártam bőr gyógyásznál is, de azt mondta, füge allergiáról nem tud. Így aztán az idei füge feldolgozástól már előre bórsodzott a hátam. Ráadásul a fügelekvár sem fogy. Édesanyámat kértem meg, hogy az összeszedett 2 kg fügét dolgozza fel. Kiírtam egy receptet az internetről - bocsi, már nem tudom, kiét, így elnézést kérek, hogy nem linkelem be az oldalt, gyakorlatilag több helyről néztem össze - anyu összevagdalta a fügét és a recept alapján üvegbe tette. A további szűréseket, átöntözgetéseket, ízesítést csináltam én.
Hozzávalók:
2 kg érett füge
5 dkg élesztő
6,5 l víz
2 kg cukor

Elkészítése
Apróra vágjuk a megmosott fügét, majd rámorzsoljuk az élesztőt, beletesszük egy nagy üvegbe. A cukorból és a vízből szirupot főzünk és ráöntjük a fügére. Lekötjük többszörös géz lappal, hogy levegőzzön, de a muslicák ne jussanak bele (belemásznak így is). Kb. 2 hétig meleg helyen álljon az üveg, nekem a konyhaablak volt ez a hely, mivel reggelente odasüt a nap (egy kicsit). Hetekig jó büdös lesz a konyhában, igazi cefreszag, kiforr a bor. Minden recept azt írta, hogyha leszáll a füge az aljára és tiszta a leve, akkor kell leszűrni, de nekünk alapból az üveg alján volt. Így utólag, gyanítom, hogy nem volt az az igazi érett füge, mert a végén még utána kellett cukrozni. Szóval óvatosan leszűrjük, a fügét egyes receptek szerint még egyszer át lehet főzni némi sziruppal és ezt is hozzáadni - én most egyből kidobtam, mivel első próbálkozásra elégnek éreztem a mennyiséget (egy nagy 5 literes és egy 3 literes üveggel volt). Visszatettem az ablakba és még két hetet ülepítettem. Aztán óvatosan leszűrtem sürü géz lapon keresztül (életemben nem láttam még ennyi részeges muslicát egy rakáson). Az alján van üledék, ezért kell óvatosan szűrni, tulajdonképpen merőkanállal mertem ki az üvegből, hogy ne zavarodjon fel és az alját kiöntöttem.
Márton napján volt az első kóstolás, majdnem kiöntöttem az egészet, mivel szerintem KESERÜ volt. Életempárja megkóstolta és kiadta a parancsot - pedig nagy cukorellenes - CUKROT bele (ők régen otthon készítettek bort, jobban ért hozzá, legalábbis nálam jobban). Megcukroztam - BŐVEN- és az egész családnak ízlik (nekem nem annyira, ittam már jobbat is). Fiam barátja is itt vendégeskedik, vacsorához ivott belőle, neki is ízlett, csak nagyon erősre sikeredett (még nem tudom, hogy mi adja a bor alkohol tartalmának erősségét, de Életempárja már készül, hogy jövőre kiokosítja magát, és Ő fogja készíteni a füge bort). Még a lányomnak is ízlik, pedig Ő nem szereti a bort.
Tehát a holnapi Márton napi libasülthöz nálunk ez lesz az idei új bor, mivel hogy ez dukál hozzá!
Jó étvágyat helyett most EGÉSZSÉGETEKRE!!

(A poháron a lánc a lányomé, azt mondja már fejlődöm képileg, hát ezen a képen még lenne mit javítani, de most ez van, ezt lehet nézni!)

2 megjegyzés:

  1. Hú, ez csúcs finom lehet, még életemben nem ittam fügebort:) Szerintem most sem fogok, meg libám sincs, csak "irígykedem" itt szép csendesen:)

    VálaszTörlés
  2. Valahol olvastam, hogy kicsit olyan, mint a tokai, van benne valami, de azért nem cserélném el egy jó kis hatputtonyosra. Mindkét gyerek születésekor eltettünk egy-egy üveggel, a lányét tavaly születésnapján bontotuk fel, ISTENI volt. A fiú már előre dörzsöli a kezét, amire még várhat 2 évet. Na az borom nem lép a nyomába. Ott nem ünneplik a Márton napot libával??

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...