2012. szeptember 13., csütörtök

Szegedi halászlé

Lassan szegedi lakosokká válunk, annyit járunk oda, a kempingben már névről ismernek. 5-6 éve járunk a szabadtéri előadásokra, meg a szegedi halászlénapokra.remek ez a kemping, mindenkinek tudom ajánlani, akinek nem 5 *-os igényei vannak. Egy apartman ~8000 Ft egy éjszakára, amiben van egy szoba (akkora, hogy akár 4-en is elférnek benne, egy konyha (felszerelve és fürdőszoba, meg erkély. ...és ami nem semmi, ebben az árban benne van a termál fürdő, ugyanis a kempingben 2 termál medence és 1 hidegvizes medence van..na ezért szeretünk odajárni. Odaérünk péntek este, elmegyünk a Tisza-parti halászcsárdába vacsorázni, aztán szombat este megyünk a szabadtéri előadásra, színház után pedig csobbanunk a medencében, sörözünk, pogácsázunk és beszélgetünk. Komolyan mondom jobb, mint bármelyik 5*os szálloda (járunk ilyen helyekre is, van összehasonlítási alapom). Sajnos az idén nem volt víz a medencékben, de ígérték, jövőre lesz, már ilyenkor ősszel szervezem a következő évi színházat!!
 Az idén Életempárja úgy gondolta, hogy nem csak nézi, hanem most először bográcsban meg is főzi a halászlét (otthon már átvette ezt a stafétát tőlem, ő főzi a halászlét). Hát íme az eredmény:


Ez alatt a ház alatt ettük a vacsoránkat, amikor augusztusban 21-en voltunk, készült a remek halászlé Pista módra, akik megkóstolták, azt mondták, nagyon finom volt.




Hozzávalók:
Kb. 4 kg hal (vegyesen)
1,5 kg hagyma
paprika,paradicsom
só, paprika, ízesítők
Elkészítés:
feltesszük a hagymát apróra vágva a bográcsban a vegyes hallal főzni és két paprikával-paradicsommal (na ezt a bajaiak nem teszik bele), majd amikor már lefőtt a hal csontról a hús, akkor átpaszírozzuk.
Az így kapott paszírlevet odatesszük főni és ízesítjük sóval,paprikával(megboldogult Édesapám a paprikát a forrásban lévő lébe kanalanként tartotta bele a bugyogó lébe, mert a bajaiak így csinálták), ezzel-azzal (na ez a titok, ki mivel, Apu pl. egy kicsi vörösbort is öntött bele, mert így nem esik szét a hal), beletesszük a szeletelt halat és készrefőzzük.



.....Hát ez igazán egy diétás étel.....ha nem eszel mellé kenyeret!!

JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Sajnos a halászlevet nem szeretem, de biztos, hogy finom. Nagyon tudom értékelni, hogy a férjed ennyit forgatja a fakanalat, sajnos nálunk csak ígéret volt rá, de eddig nem történt semmi:)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk sem én voltam a "kezdőlökés", hanem a barátném férje, akiknél kertipartyztunk, Ő főzte a halászlét, Zolit bevonta és így kezdett Zoli is főzni!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki ez a halászlé, én még sosem ettem eddig!
    Szeretném tudatni, hogy megkaptam a tegnap délután az ajándékokat , amiket küldtél nekem. Nagyon megörültem nekik, mindennnek nagyon nagy hasznát tudom venni,semmi feleslegest nem küldtél, gondolok itt olyanra , hogy már nekem lett volna ( egyedül tortaszegély csipkézőm van , de az sem ez a minta) . Nagyon szépen köszönk neked mindent. Ha majd valamikor Erdélyben, Szováta fele járnátok szivesen megismernélek. Addig is mégegyszer mindent köszönök.

    VálaszTörlés
  4. Szia Angi!
    Nagyon örülök, hogy végre megkaptad a csomagot, drukkoltam és igen-igen emlegettem tegnap a kóruson az egyik kolozsvári barátosnémnak, hogy remélem, odaér.
    Annak is nagyon örülök, hogy nem küldtem semmi feleslegeset, és ha Szovátára megyünk, megkereslek. Szovátán voltunk most februárban, itt olvashatod is hol jártunk. Biztos, hogy vissza fogunk menni, mert gyönyörű hely és nagy szeretettel fogadtak bennünket, meg a lovas-szánkós bácsi is mély nyomokat hagyott bennünk!

    VálaszTörlés
  5. Szia Angi!
    Nagyon örülök, hogy végre-végre megkaptad (tegnap a kóruson mondogattam a kolozsvári származású barátosnémnak, hogy remélem odaér). Annak is nagyon örülök, hogy nem küldtem felesleges dolgokat.
    Igérem, ha megyünk Szovátára, megkereslek. Februárban voltunk ott, itt írtam is róla, mély nyomokat hagyott bennünk az a gyönyörű város és a kedves emberek. Biztos, hogy megyünk még!

    VálaszTörlés
  6. Megtréfált a blogger, nem látszott, hogy megírtam az első választ, ezért leírtam még egyszer!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem a halászlevet, még csak egyszer ettem, de isteni volt! Sajnos én nem tudok és nem is biztos, hogy mernék készíteni. Nincs senki aki főzne a családban, pedig, hogy élvezném!!!
    Apa pedig a konyhát csak az illatok után találja meg, szerintem a fakanalat sem ismerné fel! ;DDD

    VálaszTörlés
  8. Szia Barbi!
    Szerintem tudsz halászlét főzni. Ahány kg hal szelet (vegyes), annyiszor kb.1/2 kg hagyma (egy kicsit kevesebb is lehet)1-2 paprika, paradicsom, felteszed főni, addig főzöd, amíg a csontról levállik a hús.Átpasszírozod, vissza a tűzre, ízesíted (só, pirospaprika), bele a halszelet, ennyi. Próbáld ki!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...