2012. szeptember 27., csütörtök

Trüffelgyolyós narancstorta cointreau-vel

Édesanyám születésnapja volt a napokban, amire Mohától vettem neki egy szépséges mézeskalácsdobozt (az egy hetes Pécsi utazás mellé). Már Anyuval múltkor nézegettük Moha oldalát és nagyon-nagyon dícsérte a sok szép mézeskalácsot. Így jutott eszembe, hogy vegyek neki egy ilyen dobozt. Mivel enni nem biztos, hogy meg is enné a mézeskalácsot, ezért kértem Mohát, hogy a dobozt karácsonyfa díszekkel tegye tele. Hát íme az ajándék:






A születésnapra tortát is sütöttem - sok minden más mellett - egy narancsos, mascarponés, cointreau-s tejszínes tortát, amire díszítésképpen fehércsokis, cointreaus, mandulába forgatott trüffel golyókat tettem. Hát remek lett az íze (főleg a golyónak, amiből még maradt is, eltettem, jó lesz bonbonba.)

 Hozzávalók
8 tojásból piskóta

Krém:
5 tojás sárgája
25 dkg mascarpóne
5 dl tejszín
1 nagy narancs
2 evőkanál zselatin
15 dkg cukor
vaníliáscukor
 cukrozott narancshéj

Trüffelgolyó:

 20 dkg fehércsoki
2 dl tejszín
5 dkg vaj
narancshéj
cointreau
mandula forgács

 Elkészítés:
Megsütjük a piskótát 8 tojásból.
A krémhez az 5 tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral, vaniliáscukorral, hozzáadjuk a narancs lereszelt héját és a kicsavart levét, majd a mascarpónét. A zselatint feloldjuk kevés melegvízben és hozzákeverjük. A tejszínt felverjük és óvatosan a krémhez keverjük. Beletesszük a cointreau-t (ízlés szerinti mennyiséget) és a cukrozott narancshéjat (nekem most a nyáron Görögországból hozott, mézben eltett narancshéjat sikerült beleaprózni, ISTENI lett!!).
A golyóhoz felmelegítjük a tejszínt, elkeverjük benne az apróra tördelt csoki és a vajat, símára keverjük (vigyázat, a fehércsoki rettentő gyorsan odakap, ne melegítsük túl - én már jártam így).  Tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd keverjük át a robotgéppel és ízesítsük frissen reszelt narancshéjjal és cointreau-vel. Két kiskanál segítségével golyózzuk ki, forgassuk meg mandula forgácsban (máskor a mandulát meg fogom pirítani, úgy finomabb lett volna) és díszítsük meg vele a tortát.


Próbáljátok ki, nem nehéz elkészíteni és nagyon finom!




Jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

  1. Remekeltél ismét a tortával, na és az a doboz...le a kalappal előtted és Moha előtt is!
    Édesanyádat pedig Isten éltesse még nagyon sokáig! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Anyu nevében is és igen, nagy köszönet Mohának!!

      Törlés
  2. Sok boldog szuletesnapot Edesanyadnak!
    Csodalatos ez a torta, szinte az izet is megorokitetted a fenykepeken. Jo lenne belole csak egy kis szeletke. :) A doboz meg egyenesen csodalatos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük és a szeletkét küldöm, nyisd ki időben az ablakot a légipóstának..!!

      Törlés
  3. Ó, milyen parádés tortát készítettél anyukádnak! Örülök, hogy az örömében én is részes lehettem:)

    VálaszTörlés
  4. Isten éltesse sokáig édesanyádat! Gyönyörű és finom tortát kászítettél! A doboz is meseszép!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm még egyszer Anyu nevében is és Mohát kell dícsérni ezért a szép dobozért!!

    VálaszTörlés
  6. Édesanyádnak sok boldog születésnapot kívánok! A mézeskalács doboz csodaszép!
    A torta is remek, és biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...