2012. január 27., péntek

Csajtalálkozó, avagy a desszertes vasárnap




Eltüntem, csak egy kicsit. ..és, hogy miért csak most írom ki, mert zúzós hetem volt, még csak olvasni sem jártam be a blogokba!
A múlt hétvégén Életempárja elment a haverokkal disznót ölni, nekem pedig szombaton csörgött a telefonom. ...és beleszólt egy nagyon-nagyon régi lengyel barátnőm, még az egyetemről, hogy itt van Pesten és találkozhatnánk. Gondoltam, kihasználom a szalmaságot és meghívtam hozzánk vasárnap délutánra.  Aztán eszembe jutott, hogy még másokat is hívok, így aztán összejöttünk néhányan "régi csajok" vasárnap egy kis traccspartyra, remek volt!!!!
Na és persze valamit az asztalra is kellett tenni, hát hirtelenjében ezt készítettem (vasárnap délelőtt): Zserbógolyó, kuglóf marcipánöntettel és Gabriella pompás dió tortája (Lajos Mari-Hemző Károly után a 99 Tortás könyvből).



Én sajna nem tudok olyan szépen fotózni, mint Ti, hát csak ilyenre sikerült:
Gabriella pompás diótortája (99)
 Recept: 8 tojásból piskóta (8 tojássárgája felverve 160 gr cukorral, 8 tojás fehérje habbá verve, 40 gr darált dió 120 gr liszt, 1/2 dl rum) a töltelék: 3 dl tejből 5 evőkanál lisztet csomómentesen összefőzünk, kihűtjük és hozzákeverjük a 25 dkg Rámából, 20 dkg cukorból, 20 dkg darált dióból álló - jól kikevert krémhez. ebbe is lottyincsunk egy kis rumot, csak az ízéért, jót tesz neki. Tortát megsütjük, szétvágjuk, megtöltjük és az egyik krém réteg alá kentem egy kis Nutellát is!

Kuglóf marcipános öntettel (egy kicsit megégve, mivel életem első kuglófja és a szilikonos kuglófsütő felavatása is egyben, de az ízén nem érezni, hogy égett lenne)
 A kuglóf receptjét majd később megírom (Nigellától lestem el a Paprika c. műsorban). A marcipán öntet: 2 dl tejszínt megmelegítettem, beletördeltem 10 dkg puha marcipánt és 1 vaniliáscukorral édesítettem. Az öntet kevésnek bizonyult, mivel pillanatok alatt eltünt a kuglóf környékéről is. Máskor dupla öntettel kell majd készítenem!!

Zserbógolyó (egy barátnőm készítette, tőle van a recept)



Nahát ez a világ legegyszerűbb receptje: darálj le 20 dkg aszalt sárgabarackot, gyúrd össze darált dióval (amennyit felvesz), én ebbe is loccsintottam egy kis rumot, kigolyóztam, és étcsokiba mártottam. Ízlett mindenkinek, még a kolléganőimnek is ......és ami nagy szó, Életempárja is bekapott belőle egyet-egyet ,amikor nem láttam). Miért is titkolja, hogy szereti az édességet...???

Ja és némi pezsgő is volt, meg egy csomó régi fénykép, meg facebookon  nézgelődtünk családi képeket, meg jókat emlékeztünk, emlékeztünk, emlékeztünk....

Köszönöm Lányok, jó volt Veletek , máskor is össze kéne ülni egy kis pletyire, csak ne megint 26 év után, mivel, hogy 26 éve végeztünk a BME Gépész Karon!!




13 megjegyzés:

  1. Mesés finomságokat készítettél! Egy magamfajta Gombóc Artúrnak kész kínzás a képeket nézni! Örülök, hogy ilyen klassz hétvégéd volt! Szép estét!

    VálaszTörlés
  2. Gabi milyen jó kis délutánod lehetett!!!
    Amit meg délelőtt összedobtál, nem semmi! Hányan dolgoztak a kezed alá?? Nagyon ügyes vagy!!! :)
    Most pedig lehet folytatni a fogyit! Maradt még valami???? :DDD

    VálaszTörlés
  3. Nem vagysemmi, ezeket csak úgy hirtelen összehoztad:) Szuper lehetett, mindig jó régi barátokkal találkozni, főleg, ha ilyen finom falatok is vannak:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  4. Nem rossz a felhozatal!:))) Főleg, ha ilyen kellemes baráti körben, csacsogva lehet fogyasztani! Ritka egy ilyen váratlan és tökéletesre sikeredett alkalom, ha az ember megszervezné, biztos nem sikerülne így!:)Most leginkább a zserbógolyó izgat, mert egyszerű, gyors és elég "ütős". Kipróbálom, kösz!:)

    VálaszTörlés
  5. Ági!
    Köszi, igen jól sikerült, Gombó Artúrként lehet is készíteni, kóstólgatni, eszegetni...
    Barbi!
    Jó kis délután volt, egyedül voltam - hálistennek - mivel megszoktam és szeretek egyedül lenni a konyhában (ami mostanában ritka alkalom, ahogy a férfi klimax is mutatja hatását, Életempárja mindig körülöttem sertepertél, mindenbe beleszól...nem mindig örülök neki..).FOGYI az van, maradni azért maradt valami, mivel betettem egy részét a fagyasztóba, kivéve a golyót, mivel az elfogyott.
    Trollanyu!
    Nagyon jó volt, és igen-igen: megfogadom a tanácsodat, hétfőn ZUMBA (most próbaképpen, aztán ha tudom, akkor folytatom, a cégnél kb 1 éve van - csak én nem tudtam róla). Szép hétvégét Neked is!
    Tiffanylda!
    Köszi! Nagyon szuper volt, és igazad van, ha előre szerveztem volna, sem sikerült volna ilyen jól. A golyót próbáld ki! Nem kellett eltenni, gyorsan elfogyott.

    VálaszTörlés
  6. Nem vagy semmi!Egy nap alatt összehozol egy rögtönzött osztálytalálkozót,és összedobsz egy asztalnyi finomságot!
    Na ezt csinálja utánad egy húszéves:)))

    VálaszTörlés
  7. Én is csak gratulálni tudok a felhozatalhoz! A zserbó golyót pedig feltétlen kipróbálom!

    VálaszTörlés
  8. Huha! Micsoda teritek! Na es persze a zserbo a kedvencem!!!

    VálaszTörlés
  9. Tálaló!
    Köszi, de már találkoztam olyan bloggerrel, aki ilyen fiatalon símán túltesz ezen, igaz szakmája a sütés-főzés, de ehhez szív is kell és neki volt az is.
    Teller-cake!
    Köszönöm, de Szemirámisz (lsd. oldalt) még jobbat csinált, aszalt szílvából, próbáld ki azt is!
    Kathy!
    Köszi, próbáld ki a zserbót, igazán egyszerű elkészíteni - egyszerűbb, mint az igazi zserbósütit megsütni!!

    VálaszTörlés
  10. Ez aztán a teríték! Mindegyikből kérnék!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabi-köszönöm hogy át látogattál a blogomra, és igazán kedves vagy hogy el magyaráztd mi is a Lapcsánka!

    Kattints rá erre a receptemre, talán ez hasonló amit férjed szülőhelyéröl való?

    http://foodandthriftfinds.blogspot.com/2011/12/best-potato-latkesand-end-of-holidays.html

    A diótortád gyönyörü, és eltudom képzelni milyen finom lehetett. A kis zserbó golyók nagyon aranyosak, és guszták. Én imádom mindenféle csokoládés finomságokat, és azért is sütötttöme a kuglófomat, mert könnyü, és nem tul édes sem, és mégis csokoládés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elizabeth!
      Köszönöm a szép szavakat! A diótorta igazán finom volt (sajnos én is gyarapítottam a kg-im számát).
      Megnéztem, valami hasonló, de teljes palacsinta nagyságúra sütik és megkenik pl. joghurttal, vagy kettéhajtva megtöltik. Kb. ugyanaz.
      én is csokoládé függő vagyok, fogjunk össze!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...