Sok-sok könyvem közül kettőt emelnék ki, illetve az egyik az egy sorozat. Szerintem Mindegyikőtök polcán ott van a 99 sorozat valamelyik része. Szerencsére szinte az összes könyvét sikerült beszereznem. Nagyon kedvelem Lajos Mari - Hemző Károly könyveit, mindegyiket!
Lajos Mari - Hemző Károly: 99
Ezt a sorozatot pedig azért, mert már régóta kedves segítőm a konyhában, szépek a képek, egyszerű receptek vannak benne és főleg, hogy olyan alkotórészekből készülnek az ételek, amik a napi életben is símán elérhetőek, nem kell érte a Nagycsarnokbeli kínai bolthoz vándorolni, vagy esetleg Bécsig autókázni, a sarki közértben is minden beszerezhető. Az első, amihez hozzájutottam a Sajt és tojásétel, rettentő sokszor készítettem belőle a sajtos képviselőfánkocskákat. Aztán a hidegtálasból a sonkatekercset, a sütisből Gabriella diótortáját és sorolhatnám napestig, hiszen minden könyvéből szinte majdnem minden második receptjét elkészítettem.
A másik könyv egy nagyon régi könyv, édesanyámtól kaptam, értékét nemcsak a régisége adja, hanem az is, hogy édesapám kötötte be, nagyon régen, mivel a külső borítója tönkrement. A hátsó részén még nagyanyám kézzel írott receptjei vannak, az egyiken még dátum is van: 1937, tehát nem egy mai csirke ez a könyv.
bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet:
A jó házi
konyha - A főzés tudományának új kódexe
A bevezetőjéből idéznék néhány szót:
"A
háztartástudomány: A legfontosabb tudomány, mert az a jó háziasszony, aki
mennél kevesebből, mennél rövidebb idő alatt, kevés helyen, kevés fáradsággal
tud rendes háztartást vezetni. „Ez ösztönzött engem arra, hogy e tudományt
összegyűjtve megírjam és kiadjam, hogy örökül hagyjam egyetlen leányomnak és
sok-sok kedves nőtársamnak.”
Sohasem
tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget! A magyar nő híres jó gazdasszony volt
mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot vezetett és az idegen csodálkozva
állott meg a rend, tisztaság, bőség láttán, aminek párját másutt nem igen
találta.Az idő kereke nagyot fordult. Ma az a jó háziasszony, aki mennél kevesebből,
mennél rövidebb idő alatt, kevés helyen, kevés fáradtsággal tud rendes
háztartást vezetni....". "Ez a tréfásnak látszó mondat ma főszabálya a házvezetés tudományának.
Kevésből: mert nincs sok. Rövid idő alatt: mert kell, hogy másra is jusson
ideje. Kevés helyen: mert a lakások bizony összezsugorodtak, a régi hatalmas
konyháknak, szobáknak, kamráknak híre sincs. Kevés fáradtsággal: mert ereje,
munkaképessége másra is, kenyérkereső munkára, gyereknevelésre, magaművelésre
stb. is kell."
Mostanában Életempárja rákapott, hogy olvasgassa, nagyon érdekes leírások (háztartásvezetés) és receptek vannak benne, néha még felolvasást is tart nekem, hogyan kell rendes háztartást vezetni!
Szia, nagyon szép sorozataid vannak, és tényleg az a jó bennük, ahogy te írod, hogy a mindennapokban elkészíthető ételeket tartalmaznak.
VálaszTörlésAz a régebbi szakácskönyv pedig igazán érdekes lehet, ha a párod olvasmányként is szórakoztatónak találja.
Köszönöm a könyvajánlót, hogy velem ünnepelsz, játszol:)
Jujj,de jó neked!:)Én is nagyon szeretem Lajos Mari receptjeit,egy könyve meg is van: a karácsonyi édességek-Imádom!:)
VálaszTörlésGabi tényleg fantasztikusak a könyvek. Nekem a régiek most a szívem csücskei. Én a Nagymamám régi háztartástan könyvére leltem az 1930-as évekből.Igaz darabokban. Nagyon jó receptekre bukkantam. Nálunk én tartok felolvasást a Páromnak :-))
VálaszTörlésSok klassz könyved van:) Nekem is volt otthon egy régi könyvem, a Pesti Divat szakácskönyve, érdekes a nyelvezete. Felolvasni könnyű, talán tesztelnie is kéne a férjednek, hogy hogyan kell háztartást vezetni:)
VálaszTörlésA jó házi konyha tényleg tudomány!!!! Élvezettel beleolvasnék én is! :) Nekem is van 2 régi kiadású könyvem, kész irodalmi mű ma már, érdekes leírásokkal, történetekkel fűszerezve.
VálaszTörlésLányok!
VálaszTörlésBocsi, hogy ilyen sokára - halljátok, még mindig lihegek a rohanástól, szóval bocs, el voltam havazva..
Köszi a sok szép bejegyzést, gondolom mindenkinek van ebből a sorozatból, jó olvasgatást és főzőcskézést!!