2012. január 17., kedd

Makacska játék - Könyvajánló

Sok-sok könyvem közül kettőt emelnék ki, illetve az egyik az egy sorozat. Szerintem Mindegyikőtök polcán ott van a 99 sorozat valamelyik része. Szerencsére szinte az összes könyvét sikerült beszereznem. Nagyon kedvelem Lajos Mari - Hemző Károly könyveit, mindegyiket!
Lajos Mari - Hemző Károly: 99






Ezt a sorozatot pedig azért, mert már régóta kedves segítőm a konyhában, szépek a képek, egyszerű receptek vannak benne és főleg, hogy olyan alkotórészekből készülnek az ételek, amik a napi életben is símán elérhetőek, nem kell érte a Nagycsarnokbeli kínai bolthoz vándorolni, vagy esetleg Bécsig autókázni, a sarki közértben is minden beszerezhető. Az első, amihez hozzájutottam a Sajt és tojásétel, rettentő sokszor készítettem belőle a sajtos képviselőfánkocskákat. Aztán a hidegtálasból a sonkatekercset, a sütisből Gabriella diótortáját és sorolhatnám napestig, hiszen minden könyvéből szinte majdnem minden második receptjét elkészítettem. 

A másik könyv egy nagyon régi könyv, édesanyámtól kaptam, értékét nemcsak a régisége adja, hanem az is, hogy édesapám kötötte be, nagyon régen, mivel a külső borítója tönkrement. A hátsó részén még nagyanyám kézzel írott receptjei vannak, az egyiken még dátum is van: 1937, tehát nem egy mai csirke ez a könyv.
bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet:  
A jó házi konyha - A főzés tudományának új kódexe

A  bevezetőjéből idéznék néhány szót:
"A háztartástudomány: A legfontosabb tudomány, mert az a jó háziasszony, aki mennél kevesebből, mennél rövidebb idő alatt, kevés helyen, kevés fáradsággal tud rendes háztartást vezetni. „Ez ösztönzött engem arra, hogy e tudományt összegyűjtve megírjam és kiadjam, hogy örökül hagyjam egyetlen leányomnak és sok-sok kedves nőtársamnak.”
Sohasem tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget! A magyar nő híres jó gazdasszony volt mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot vezetett és az idegen csodálkozva állott meg a rend, tisztaság, bőség láttán, aminek párját másutt nem igen találta.Az idő kereke nagyot fordult. Ma az a jó háziasszony, aki mennél kevesebből, mennél rövidebb idő alatt, kevés helyen, kevés fáradtsággal tud rendes háztartást vezetni....". "Ez a tréfásnak látszó mondat ma főszabálya a házvezetés tudományának. Kevésből: mert nincs sok. Rövid idő alatt: mert kell, hogy másra is jusson ideje. Kevés helyen: mert a lakások bizony összezsugorodtak, a régi hatalmas konyháknak, szobáknak, kamráknak híre sincs. Kevés fáradtsággal: mert ereje, munkaképessége másra is, kenyérkereső munkára, gyereknevelésre, magaművelésre stb. is kell."
(milyen aktuális még ma is, - kb 80-90 éve írták - nemigaz??!)




Mostanában Életempárja rákapott, hogy olvasgassa, nagyon érdekes leírások (háztartásvezetés) és receptek vannak benne, néha még felolvasást is tart nekem, hogyan kell rendes háztartást vezetni!




  

6 megjegyzés:

  1. Szia, nagyon szép sorozataid vannak, és tényleg az a jó bennük, ahogy te írod, hogy a mindennapokban elkészíthető ételeket tartalmaznak.
    Az a régebbi szakácskönyv pedig igazán érdekes lehet, ha a párod olvasmányként is szórakoztatónak találja.
    Köszönöm a könyvajánlót, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

    VálaszTörlés
  2. Jujj,de jó neked!:)Én is nagyon szeretem Lajos Mari receptjeit,egy könyve meg is van: a karácsonyi édességek-Imádom!:)

    VálaszTörlés
  3. Gabi tényleg fantasztikusak a könyvek. Nekem a régiek most a szívem csücskei. Én a Nagymamám régi háztartástan könyvére leltem az 1930-as évekből.Igaz darabokban. Nagyon jó receptekre bukkantam. Nálunk én tartok felolvasást a Páromnak :-))

    VálaszTörlés
  4. Sok klassz könyved van:) Nekem is volt otthon egy régi könyvem, a Pesti Divat szakácskönyve, érdekes a nyelvezete. Felolvasni könnyű, talán tesztelnie is kéne a férjednek, hogy hogyan kell háztartást vezetni:)

    VálaszTörlés
  5. A jó házi konyha tényleg tudomány!!!! Élvezettel beleolvasnék én is! :) Nekem is van 2 régi kiadású könyvem, kész irodalmi mű ma már, érdekes leírásokkal, történetekkel fűszerezve.

    VálaszTörlés
  6. Lányok!
    Bocsi, hogy ilyen sokára - halljátok, még mindig lihegek a rohanástól, szóval bocs, el voltam havazva..
    Köszi a sok szép bejegyzést, gondolom mindenkinek van ebből a sorozatból, jó olvasgatást és főzőcskézést!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...